Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βιβλιοθήκη “Κοραής”

 

H Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» στο πλαίσιο της παιδαγωγικής προσέγγισης των μαθητών της Χίου, σχεδίασε και θα υλοποιήσει τη σχολική χρονιά 2023-2024 τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • . «Ο Μικρός Κοραής» για Νηπιαγωγείο έως Γ΄ Δημοτικού. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή. Στόχος είναι μέσα από παιχνίδι και βιωματικές δράσεις  να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και θετικές  εμπειρίες. Σκοπός μας είναι  τα μικρά παιδιά μας να επιθυμούν να επιστρέφουν στη Βιβλιοθήκη, που είναι κόσμημα του τόπου μας. Διάρκεια 75’

Κάθε Δευτέρα, κατόπιν ραντεβού. Σχεδιασμός: Παϊδα Σέβη,  Νηπιαγωγός. Υλοποίηση : κ. Παϊδα Σέβη, Μπαρούφα Μαρία, Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας

  • «Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή» για Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού.  Η προσωπικότητα του Αδ. Κοραή αποτελεί ορόσημο για το νησί της Χίου. Επιθυμία μας είναι οι μαθητές της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μέσα από το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα , τις πλούσιες συλλογές μας και τις πρωτογενείς πηγές . Διάρκεια 60’ Κάθε Τετάρτη, κατόπιν ραντεβού. Σχεδιασμός: Μαστρομιχαλάκη Αγγελική Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Χαζίρη Άννα Διευθύντρια Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «Κοραής». Υλοποίηση: Μπαρούφα Μαρία (Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας), Ντιγριντάκη Δανάη (Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας)
  • «Μαρτυρίες» 1822-2022 .Η επανάσταση, η καταστροφή και η αναγέννηση της μέσα από τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης «Κοραής», για παιδιά Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές/τριες θα παρατηρήσουν, θα επεξεργαστούν και θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν πηγές που βρίσκονται στην ομώνυμη περιοδική έκθεση. Διάρκεια  περίπου 60’. Κάθε Τρίτη (για την Α’θμια), κατόπιν ραντεβού. Για την Β΄θμια κατόπιν ραντεβού σε ημέρα και ώρα που επιθυμούν. Σχεδιασμός κ. Βαγιάνου Κυριακή , Φιλόλογος 1ου Γυμνασίου Χίου με την υποστήριξη της κ. Λουτράρη Αθηνάς, Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας . Υλοποίηση : Παϊδα Σέβη.Ό/Η εκπαιδευτικός που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον θα λάβει το υποστηρικτικό εποπτικό υλικό και  φύλλα εργασίας .
  • «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι», για παιδιά Στ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την διάθεση ανάλογης Μουσειοσκευής. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση (storytelling), ενώ παράλληλα ερευνούν τη διαχρονικότητα, τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων και τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων της σύγχρονης εποχής. Διάρκεια 90΄.Κάθε μέρα από 11-29 Ιανουαρίου 2024, κατόπιν ραντεβού.
  • Γνωρίζω την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» – Ξενάγηση Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζονται οι οργανωμένες ξεναγήσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Βιβλιοθήκης και του  Μουσείου Αργέντη  να γνωρίσουν τις Μόνιμες Συλλογές, τα κειμήλια  και τις Περιοδικές Εκθέσεις, το Συντηρητήριο και να ενημερωθούν για την οργάνωση και τη  λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Διάρκεια 60΄.Κάθε μέρα, κατόπιν ραντεβού.

Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν

καθημερινά από  Δευτέρα έως και Παρασκευή  από  08:30 έως 15:00 στο τηλέφωνο 22710-44246 .

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.